
دبیران محترم زیستشناسی
دانشآموزان عزیز
همة شما در كتابهای درسی زیستشناسی با واژههای فارسی كاسبرگ، گلبرگ، جامگل، پرچم، آوند ، هاگ و هاگدانو نظایر آنها آشنا هستید و آنها را بهراحتی به كار میبرید. روزی كه این واژهها به جای واژه های خارجی ، یعنی به جایسپال، پتال، كالیكس، اِستامِن، وِسِل، اسپور و اسپورانژیوم، پیشنهاد شدند استفاده از آنها برای كسانی كه به آن لغات خارجی عادت كرده بودند دشوار بود اما امروز همه بدون كمترین دشواری از آنها استفاده میكنند.
هشتاد سال قبل این واژهها به همت استادانی مانند شادروان حسین گلگلاب ساخته و پیشنهاد شد . امروز نیز استادانی دانشمند و باتجربه ماننددكتر حسن ابراهیمزاده، مرحوم دكتر حسن دیانتنژاد، دكتر محمود كرمی، دكتر پروین رستمی، دكتر شایسته سپهر، دكتر علی فرازمند، دكتر سارا غروی، دكتر وحید نیكنام، دكتر ولیالله مظفریان، دكتر مرتضی عطری و بسیاری استادان دیگر در كارگروههایمختلف واژهگزینی زیستشناسی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، با بحث و مشورت در صدها جلسه، در كنار اساتید زبان و ادبیات فارسی و نیز متخصصان زبان شناسی برای واژه های جدیدی كه در علم زیستشناسی پدید آمده معادلهای فارسی پیشنهاد كردهاند.تعدادی از این واژه ها از امسال در كتاب درسی پایة دهم به كار رفته است.
شاید استفاده از این واژهها به جای واژههای خارجی كه ما به آنها عادت داشتهایم، در آغاز كار قدری دشوار باشد، اما این دشواری زودگذر است و ایرانیانی كه میخواهند زبان فارسی زبان علم شود آن را تحمل خواهند كرد. بیان مفاهیم علمی با استفاده از واژههای فارسی به فهم بهتر آن مفاهیم كمك خواهد كرد. البته نباید انتظار داشت كه افراد غیرمتخصص نیز بتوانند معنی آن واژهها را دریابند، همانطور كه در زبان انگلیسی هم مردم عادی معنی اصطلاحات علمی تخصصی را كه بسیاری از آنها در زبانهای یونانی و لاتین ریشه دارند نمیدانند. برای آنكه با طرز ساخته شدن بعضی از واژههای فارسی جدیدی كه در این كتاب به جای لغات خارجی آمده اند آشنا شوید، توجه شما را به توضیح مختصری دربارة آنها جلب میكنیم.
ادامه مطلب
نوع مطلب :
* آخرین خبرها، 2 - اخبارآموزشی درسی، * کلیه مطالب و بانک سوالات متوسطه دوم ( دبیرستان)، پایه دهم (اول متوسطه)، * پایه دهم تجربی، 4 - درس زیست شناسی،
کلید واژه ها :
واژه های زیست دهم،
لینک های مرتبط :